Edvard +386 (0)41 650 410, Janika + 386 (0)41 940 392
info@kraljeva-domacija.com

Kraljeva domačija Borovnica

Kratka predstavitev naše domačije

Kraljeva domačija leži sredi idilične borovniške kotline na obrobju Ljubljanskega barja. Nudimo individualne programe, predavanja in organizacijo dogodkov. Gostimo izkušene trenerje in facilitatorje kot so Jane Bartle-Wilson iz Velike Britanije, Hanne Stigaard in Evo Dalhoff iz Danske in še mnoge druge.

 

Naša prioritetna dejavnost je Horseback Miracles (HBM), o kateri si lahko več preberete na sledeči povezavi Horseback Miracles – HBM .

 

Imamo pokrito jahalnico, ki omogoča jahanje in izvedbo delavnic skozi celo leto in ob vsakem vremenu. Naši konji so različnih značajev in stopenj znanja, zato lahko oblikujemo program, primeren za vsakega posameznika.

 

Naš cilj je, da ljudem predstavimo življenje s konji, ki so veliko več kot le veličastna bitja. Želimo vam pokazati, kako lahko s konjem vzpostavite poseben odnos in začutite njegovo moč in eleganco.

Ivanka Janika Kržič
HBM Practitioner
Vodja konjeniškega centra
Jožica
Kržič
Asistentka
Jerca
Čiča
Asistentka
Edvard
Bešlagič
HBM koordinator

Konji Kraljeve domačije Borovnica

Pobližje spoznajte naše konje

 • Hombre
 • Slike

Hombre je največji konj in hkrati največji izziv v našem hlevu. Ta postaven in mogočen konj je vase zaprt, a dominanten. K sebi ne bo spustil kar vsakogar. V komunikaciji z njim je zato potrebno pokazati moč in odločnost, pa tudi dobrohotnost, saj le tako lahko uporništvo spremenimo v sodelovanje in prebudimo skrite talente. Leto rojstva: 1998. 

Pasma: Oldenburg

Oldenburg je toplokrvna pasma, ki izvira s severozahoda Spodnje Saške (Nemčija). Konji te pasme so najpogosteje črne, rjave, kostanjeve ali sive barve in visoki od 162 do 174 cm. Imajo dolgo življenjsko dobo, v konjeniških športih pa jih največkrat najdemo med tekmovalci v preskakovanju ovir in dresuri.

 • Blue
 • Slike

Blue je naš najmlajši konjiček. Je zelo prijazen, ubogljiv in strpen.  Zaradi njegovega priljudnega značaja ga uporabljamo za HBM terapijo. Je zelo učljiv konjiček ter vajen različnih situacij in udeležencev pri HBM terapiji. Leto rojstva: 2012. 

Pasma: Paint Horse

Konje pasme Paint naj bi v Ameriko pripeljali španci in mnoge od njih izpustili v divjino. Priljubljeni so postali pri indijancih, saj so verjeli, da imajo zaradi svoje barvitosti magično moč. So močni, mišičasti, vzdržljivi, okretni in zelo dobrodušni ter talentirani. Ravno zaradi njihovega značaja jih ljudje zelo radi uporabljajo za vsestransko jahanje in celo za preskakovanje ovir.

 • Pagira
 • Slike

Pagira je postavna snežno bela kobila, ki se jo je prijel vzdevek Princeska. Že najmanjši premik ali sprememba v okolici ji požene strah v kosti. Je hitra, nepredvidljiva in potrebuje mirnega jahača, ki ji lahko zagotavlja občutek varnosti. Je zelo učljiva in jo hitro lahko naučimo tudi kakšnega trika. Leto rojstva: 1999.

Pasma: anglo-arabka

Anglo-arabci izvirajo iz Francije in so nastali s križanjem arabskih in angleških polnokrvnih konj. Visoki so od 157 do 170 cm in so najpogosteje kostanjeve, rjave ali sive barve. Združujejo močne kosti in vzdržljivost arabcev ter hitrost in vsestranskost angležev. Uporabljajo se za dresuro in endurance.

 • Blue
 • Slike

Blue je manjše rasti in je najstarejši konjiček v našem hlevu. Zaradi njegovega igrivega značaja v kombinaciji z umirjenostjo, ki mu jo prinašajo leta in izkušnje, ga otroci obožujejo. Dolga leta je bil šolski konj in še danes se lahko začetniki od njega marsikaj naučijo. Leto rojstva: 1995.

Pasma: križanec (lipicanka / arabec)

Blue je križanec med lipicanko in arabcem. Je majhen in vzdržljiv čoki, višine lipicanca. Njegova značilnost je tudi gosta in močna griva.

 • Owen
 • Slike

Owen je naš tekmovalni konj, ki je prav tako kot Star, pripotoval iz Anglije. Je dominanten konj odprte narave in ima zelo veliko voljo do dela. Rad vidi, da mu je dan zanimiv, ker se drugače zelo hitro začne dolgočasiti. Veliko je naučen in zahteva izkušenega in zbranega jahača, saj neodločnost ali prepozna navodila hitro izkoristi v svoj prid. Srečate ga lahko tudi na kakšnem dresurnem tekmovanju v naši okolici. Leto rojstva: 1998.

Pasma: Irish Sport Horse

Konji pasme Irish Sport Horse so rojeni atleti in zato blestijo v vseh športnih disciplinah, še posebej pa v preskakovanju ovir in eventingu. So vzdržljivi in mirni, a živahni, ko je to potrebno. Lahko so vseh barv, visoki pa so med 152 in 173 cm.

 • Bonnie
 • Slike

Bonnie je simpatična kobila neobičajne barve, ki očara vsakega obiskovalca. Ker ne zaupa vsakemu, potrebuje nekaj časa, da naveže stik s človekom. Je mirnega značaja in hkrati dovolj živahna, da jo je prijetno jahati. Ker je imela zelo malo treninga pred prihodom k nam, se mora še veliko naučiti, da bo postala vodljiva kobila, primerna tudi za začetnike. Leto rojstva: 2009.

Pasma: COB

Izraz ”Cob” se uporablja bolj za opis tipa konja, kot ime pasme. So višji od ponijev, krepke postave in močnih kosti. Za večbarvne konje tipa Cob, kot je naša Bonnie, se uporablja tudi izraz “Gypsy Cob” oz. ciganski konj. Konji tipa Cob se uporabljajo za rekreativno jahanje in kot vlečni konji.

 • Star
 • Slike

Star se nam je pridružil šele leta 2015 in je prvi poni v našem hlevu. Je naš najmlajši in najbolj nagajiv konjiček. Prav zato delo z njim zahteva odločnost in zbranost, saj vsak trenutek nepozornosti izkoristi za kakšno lumparijo. Ker je mlad, se ima še veliko za naučiti, kljub temu pa vsak dan tudi on nas nauči kaj novega, saj zahteva povsem drugačen pristop kot ostali, starejši konji. Leto rojstva: 2009.

Pasma: Welsh Pony

Pasma športnih konj, ki izhaja iz Walesa. Najmanjši so veliki okoli 112 cm, največji pa do 163 cm. So prijaznega značaja in so znani po vzdržljivosti in inteligenci. Lahko so črni, sivi, palomino in rjavi. Primerni so za vse vrste športov ter se uporabljajo kot jahalni ali vozni konji.